11 sept 2013

Diego Cañamero: “Izquierda Unida ja no serveix” [C]

Diego Cañamero (Campillos, Málaga, 1956) és el portaveu nacional del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT). A la vegada, també forma part del Col·lectiu d’Unitat dels Treballadors (CUT), formació integrada a Izquierda Unida. Avui visita Barcelona per participar en un acte contra la repressió sindical i social organitzat per la Intersindical Alternativa de Catalunya. Hem parlat amb ell sobre la situació política i sindical a Andalusia i la resta de l’Estat espanyol.


Les darreres accions del SAT a supermercats no són més aviat accions comunicatives que no pas destinades a resoldre realment aquests problemes?
Més que res són accions de denúncia. Per posar sobre la taula la realitat social que d'una altra manera no es podria exposar: la situació de pobresa, d'atur... s'ha de tenir en compte que a Andalusia hi ha un 37% d'atur, un 67% d'atur juvenil, han desnonant 67.000 persones des de 2007, dos milions de persones estan per sota el llindar de la pobresa, 400.000 famílies tenen totes les persones a l'atur, 350.000 famílies on cap dels seus membres cobren cap mena de protecció social. Aquesta és la realitat que nosaltres volem denunciar. Som conscients que no solucionarem el problema de tota la gent, però sí que omplirem de vergonya els governs que no governen pel poble, sinó que ho fan pels bancs, pels mercats, pels especuladors.
I com es solucionen, llavors, els problemes reals?
Les persones que voten no ho fan perquè hi hagi sis milions de persones aturades a l'Estat espanyol, ni perquè es donin als bancs centenars de milions d'euros, ni perquè facin reformes laborals en contra dels treballadors. La gent no vota això. Llavors, si no voten això, per què carai els partits que ens governen fan el contrari de l'esperit dels qui voten? Són ells els que es situen en la il·legalitat, tant ètica com moral. Tenen la llei però no estan legitimats. Per això és necessari canviar aquests polítics.
La solució passaria per canviar els polítics?
Fa falta un altre govern, uns altres partits polítics que ens governin i que, per exemple, nacionalitzin la banca, el sector energètic; que posin les terres en mans del poble i els treballadors. Fa falta una economia al servei de les persones. Fa falta un canvi radical de la política.
Però dins el sistema?
Fa falta anar cap a un altre sistema. Un sistema econòmic diferent al que ells en diuen economia de mercat. Fa falta una economia al servei dels pobles, dels treballadors i dels ciutadans. I la gent diu: quin és el sistema que tu planteges? Doncs jo plantejo aquest sistema. Simplement que l'economia, la democràcia, la cultura, estigui al servei de les persones, que els bancs i les terres siguin públiques, etc.
Però com s'arriba a aquest sistema? 
Amb la mobilització social i amb aquestes alternatives clares. És important plantejar aquestes alternatives que són claus i lluitar per elles. Per exemple, ara estem sondejant la possibilitat de fer una gran mobilització a nivell de tot l'Estat. La idea és que disset columnes arribin des de diferents punts a Madrid amb l'objectiu de fer-hi arribar un milió de persones i treure el Govern.
Per quan?
Ho hem de discutir entre tots, però hi ha dues dates que s’estan valorant: novembre o la primavera de l’any que ve. La idea és quedar-nos allà fins que marxi el Govern. El Govern no ens representa. Un Govern que fa el contrari del que promet no és digne.
Per què Izquierda Unida està governant amb el PSOE a Andalusia?
Això li hauries de preguntar a Izquierda Unida. Jo, personalment, hi estic totalment en contra. Que IU estigui al govern és una barbaritat. És legalitzar la corrupció, rentar-li la cara a la socialdemocràcia capitalista.
Però la CUT està dins d’Izquierda Unida. I tu ets de la CUT.
Nosaltres vam votar contra el pacte, contra els acords, contra la presidenta. Hi estem totalment en contra. Som una coalició dins d’IU amb una determinada força.
I no us heu plantejat sortir arran d’això? 
Sí, de tot sempre es parla. Crec que els partits polítics i les coalicions són com els cotxes: quan no et serveixen i no et porten allà on vols tu, l’has de canviar.
I serveix IU?
Jo, sincerament, crec que Izquierda Unida ja no serveix. És una pena, però crec que no. Perquè hi ha molta gent amb esperançes posades en aquesta coalició, en aquest partit, perquè, clar, amb els pals que els donen el PP i el PSOE per la inèrcia, sembla que IU va pujant. Però no és per mèrits propis, sinó perquè la gent està desencantada pels polítics que ens han governat durant 30 anys.
Llavors a nivell estatal, un possible govern PSOE-IU, no el veus.
Crec que hem de ser ambiciosos. Hem d'esperar que el poble realment tregui les seves pròpies conclusions i els seus propis instruments per a defensar-se. I potser alguna vegada aquest instrument, l’haurà d’anar recomposant el poble, amb gent honesta i amb una força política que sigui del poble, que representi al poble i que vulgui arribar fins al fons.
Sembla que planteges una cosa diferent a IU. 
Sí, bastant diferent a IU.
Creus que pot haver-hi algun partit polític que pugui representar en el Parlament les lluites que hi ha al carrer?
És important que la representació política que es tingui sigui la representació del poble, de les seves aspiracions, dels seus anhels, dels seus somnis, de les seves utopies, etc. En el moment que els partits polítics fan el contrari del que diuen deixen de ser representants del poble encara que tinguin els vots.
I el Parlament pot servir per canviar les coses?
Jo crec que si s’arriba al Parlament i hi ha majoria i es comença un procés constituent nou, amb una constitució nova, es canvien les lleis, etc., doncs es pot fer, com per exemple a Veneçuela. És difícil perquè ells dissenyen la democràcia per ells i quan et coles allà, ets un intrús. Aquí, quan ens vam colar a la seva democràcia, durant la República van donar un cop d’Estat. Sempre ho han fet.
Com està el SAT ara mateix? Com us ha afectat la repressió?
Com a sindicat estem bé. Continuem creixent per tota Andalusia en tot els sectors. Estem tenint també un creixement important a les ciutats com, per exemple, a la Universitat de Sevilla on per primera vegada ens vam presentar a les eleccions i vam treure tretze delegats. Ara mateix devem ser uns 20.000 afiliats. Però l'afiliació no és una qüestió prioritària, ja que la prioritat és la lluita. Que la gent vegi que aquesta eina és vàlida.
Com veu el SAT l’escàndol dels EROs?
Si el Govern andalús es passés 30 anys demanant disculpes al poble no pagaria el mal que li ha fet als treballadors. S’han emportat molts diners públics. I la Junta d’Andalusia està implicada i ara intenta tapar-ho traient a Griñán i posant aquesta que no ha donat un pal en la seva vida -i que ha estat catorze anys per treure’s la carrera. Diu que està en contra de la corrupció, però ella hi ha estat ficada fins al fons.
Què pensa el SAT de tot el procés independentista que s’està vivint aquí?
Hi ha pobles que tenen bastant avançada la reivindicació del dret a l’autodeterminació. I Catalunya i el País Basc són dels que més. Nosaltres ho mirem des del respecte i l’admiració. Respectant sempre el dret dels pobles a decidir el seu futur. Defensem el dret a la sobirania dels pobles.
El SAT és un sindicat independentista? Us agradaria tenir un referèndum d’autodeterminació a Andalusia?
El SAT és un sindicat nacionalista. Ara mateix, demanar un referèndum d’autodeterminació a Andalusia seria absurd, perquè el gran problema d’Andalusia és el 37% d’atur, l’economia, el subdesenvolupament, l’endarreriment. La nostra lluita està enfocada cap aquí en aquests moments, més que per la independència. Ara mateix la població no està per això, encara que siguem un sindicat nacionalista que defensem el sud i Andalusia. Però entenem que ha d’haver-hi una normativa clara perquè els pobles puguin decidir si volen estar a l’Estat espanyol o no.
P.D.: Per ampliar --> Acte contra la repressió social i sindical Solidaritat amb el SAT http://iac.cat/premsa/index_029_acte_10_setembre.php

No hay comentarios: