27 nov 2012

Imputen a l'operació Mercuri els alcaldes de Sabadell i Montcada i la mà dreta de Pere Navarro [C]

Quan va esclatar el cas Pretòria moltes veus del moviment veïnal de Sabadell i de l'oposició al consistori de la capital vallesana van alertar que al municipi hi havia casos susceptibles de ser investigats en l'àmbit de la requalificació urbanística. Dos anys després d'aquelles primeres alarmes, el fiscal anticorrupció Fernando Bermejo i el cap de la comissaria general d'investigació criminal dels Mossos d'Esquadra Josep Lluis Trapero han irromput –en el marc del que han anomenat Operació Mercuri– a l'edifici consistorial que capitaneja des de fa 13 anys el socialista Manuel Bustos. L'operació estava prevista pel dilluns 19 de novembre, però va quedar suspesa per no afectar la campanya electoral. 

Des de poc abans de les 10h del matí més de 300 agents de la policia catalana estan efectuant 55 registres a seus d'empreses, institucions i domicilis particulars de Sabadell. Fonts oficials de la investigació han confirmat la detenció de 12 persones, entre les que hi ha 11 empresaris i un ex-regidor del Partit Popular que va ser una peça clau de la governabilitat al municipi, Jordi Soriano. L'any 2009 Soriano va ser expulsat del PP i acusat pel propi partit d'haver fet desaparèixer 4.200 euros assignats com a retribució del grup municipal, ser un trànsfuga i tenir un estrany acord personal amb l'alcalde socialista. Segons aquestes fonts, les investigacions es van iniciar ara fa 2 anys i el jutjat d'instrucció 1 de Sabadell ha decretat el secret de sumari. Entre les diligències practicades durant aquest temps hi figuren nombrosíssimes interceptacions telefòniques. Filtracions judicials assenyalen que alguns dels imputats estarien acusats de rebre comissions de fins a 120.000 euros a canvi de permisos d'obra, licitacions i concessions, així com per fer un 3% de les transaccions econòmiques de les operacions urbanístiques amb diner negre. Aquests diners anaven a parar a un despatx d'advocats, i des d'allà es gestionaven.
El polígon del nou IKEA i l'empresa municipal d'aigües
Aquestes mateixes fonts apunten com a més destacable d'aquestes presumptes il·legalitats, el procés de requalificació del polígon Riu Sec, on properament s'ha d'inaugurar la seu del nou centre comercial IKEA, així com nombroses actuacions de l'empresa municipal d'aigües. Entre les 26 persones imputades hi hauria l'alcalde Manuel Bustos i el regidor d'urbanisme. A mitja tarda s'ha sabut que les imputacions han estat ampliades fins el secretari d'organització i diputat del PSC, Daniel Fernández, l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, el cap de la policia local de Sabadell, Josep Miquel Duran Macho i l'ex-cap de la policia municipal de Reus. Fernández i Bustos han estat apartats dels seus càrrecs a la direcció executiva del PSC per decisió de Pere Navarro, que malgrat això, ha demanat el respecte a la presumpció d'innocència. A més, efectius policials s'han personat aquesta tarda a la seu del PSC al carrer Nicaragua de Barcelona i a la seu de la Federació Catalana de Municipis, a la Via Laietana. Algunes fonts asseguren que estan fent escorcolls. Fonts oficials del PSC ho neguen. Les acusacions contra els imputats inclouen els delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, falsificació documental, infidelitat de la custòdia de documents, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics i omissió del deure d'impedir delictes.

Familiars de l'alcalde socialista
Un dels detinguts seria l'oncle de Bustos, Melquíades Garrido, que és l'actual president del Gremi de Constructors de la comarca. També figurarien com a imputades, la seva esposa i el seu germà. A l'exterior de l'edifici consistorial, mentre es succeeixen els registres, més de 200 persones s'han concentrat encuriosides. Nombrosos activistes del Moviment Popular de Sabadell, la CUP i l'Entesa per Sabadell han celebrat amb cava el fet que es destapi la corrupció que des de fa anys han denunciat, també als tribunals. L'alcalde Bustos en roda de premsa ha garantit la seva innocència, alhora que ha volgut destacar que els policies s'han endut documentació de la Diputació de Barcelona en el transcurs de l'escorcoll del seu despatx. Han trascendit escorcolls a empreses i seus de l'administració municipal a Montcada i Reixac, Terrassa, Barcelona i Barberà del Vallès. El Moviment Popular de Sabadell i la plataforma Sabadell Lluitant, entre d'altres, ja han convocat una concentració avui a les 19h a la plaça de l'ajuntament per exigir la dimissió immediata de Manuel Bustos.
de Plora Sabadell

P.D.1: Recull de premsa que de ben segur agradarà al senyor Bustos, jajajajaja -->
  1. http://criti-carlos.blogspot.com.es/2012/11/bustos-encausat-per-presumpta-corrupcio.htmlhttp://www.setmanaridirecta.info/noticia/societat-civil-els-partits-desquerres-loposicio-exigeixen-dimissio-manuel-bustos,
  2. http://www.lavanguardia.com/politica/20121127/54355893239/daniel-fernandez-imputado.html
  3. http://www.publico.es/446502/la-trama-corrupta-de-sabadell-exigia-12-000-euros-previos-y-un-3-en-dinero-negro,
  4. http://ccaa.elpais.com/ccaa/2012/11/27/catalunya/1354012651_434660.html
  5. http://www.ara.cat/societat/Mossos-dEsquadra-escorcollen-lAjuntament-Sabadell_0_818318260.html
  6. http://www.vilaweb.cat/noticia/4059287/20121127/bustos-shan-endut-meu-despatx-papers-oficials-diputacio.html
  7. http://valles.sirius.cat/2012/11/escorcollen-lajuntament-deimputat.html
  8. http://sabadell.cup.cat/noticia/la-cup-de-sabadell-exigeix-la-dimissi%C3%B3-immediata-de-l%E2%80%99alcalde-bustos-i-de-tots-els-c%C3%A0rrecs
  9. http://www.entesa.org/spip.php?article1754
  10. http://www.ara.cat/societat/Mossos-dEsquadra-escorcollen-lAjuntament-Sabadell_0_818318260.html
P.D. 2: I per tancar... més musiqueta --> At Versaris - Interludi. Paco Bustos al beat del plor

No hay comentarios: